Faptul ca traim vremuri de incertitudine in ceea ce priveste viitorul cu siguranta nu inseamna sa descoperi ceva nou pentru tine. Ca acest lucru nu genereaza anxietate si angoasa. Asadar, in acest articol, vom reflecta la cum sa nu ne mai facem griji pentru viitor.

Toleranta scazuta la incertitudine

Viitorul nu exista, totusi putem incerca sa prezicem cum va fi. Cel putin, asta crede mintea noastra.

Imi amintesc cand studiam tulburarile de anxietate generalizata la master si profesorul ne-a intrebat : Ce i-ai spune unei persoane care tinde sa se ingrijoreze foarte mult pentru toate? Este bine sa-ti faci griji pentru lucruri?

Majoritatea studentilor raspund asa ceva, trebuie doar sa va faceti griji pentru lucrurile importante. La care ea ne-a raspuns cu o alta intrebare: I-ai spune unui pacient cu depresie ca ar trebui sa te deprimam doar din cauza unor lucruri importante?

Cultural vedem unele emotii mai bine decat altele, negam tristetea . Totusi, ingrijorarea este un lucru bun!

Ne-a insuflat intr-un fel ca ingrijorarea este un lucru pozitiv. Credem ca, in timp ce ne ingrijoram, tinand un ochi, facem ceva pentru a-l controla.

Imi amintesc inca o scena care mi s-a intamplat cand aveam 15 ani. Ii spuneam bunicii mele ca am luat o nota foarte buna la un test, la care a raspuns: „ Este grozav, dar nu te relaxa acum, nu se stie niciodata ”.

Bunica mea era foarte mandra, sunt sigura de asta. Totusi, a fost de parere ca nu este indicat sa lasam garda jos, pentru ca atunci lucrurile merg prost.

Acest tip de invatare mostenita ne invata sa fim pe calea razboiului. Toleranta scazuta la incertitudine are exact de-a face cu asta, cu faptul ca nu putem accepta ca exista lucruri pe care pur si simplu nu le putem controla.

Are rost sa va faceti griji pentru viitor?

Adevarul este ca nu, deloc. Ceea ce ajuta cu adevarat este sa fii ocupat . Adica, atunci cand avem o problema, stam sa o analizam si sa decidem ce putem face (daca este ceva). Totusi, grijile sunt un tip de gandire care apare in cercuri inchise, unde nu reparam nimic, pur si simplu trecem in revista iar si iar lucrurile care nu merg bine si pe cele care s-ar putea chiar sa se inrautateasca.

Prin urmare, este imperativ: trebuie sa incetam sa exersam ingrijorarea . Poate ca in timp ce cititi aceste doua lucruri vi se intampla: in primul rand, este posibil sa fi simtit o oarecare reticenta la ideea de a nu mai face griji si de a simti ca esti in deriva.

In al doilea rand, te gandesti, cat de usor este sa spui ca trebuie sa nu te mai ingrijorezi, dar cum faci asta?

Oamenii care au tendinta de a practica exercitiul ingrijorarii nu o fac voluntar, este ceva pe care mintea lor a invatat sa faca, cu siguranta ca urmare a unor invataturi precum cea mentionata anterior.

Prin urmare, a nu se putea deconecta este un simptom comun multor oameni si nu este voluntar, adica nimeni nu alege in mod constient sa sufere .

Ingrijorarea, desi poate parea contraintuitiva, poate genera o oarecare senzatie de usurare. In timp ce ne ingrijoram, simtim ca „facem ceva” si preferam asta, mai degraba decat iresponsabilitatea de a accepta ca lucrurile nu sunt asa cum credem noi ca ar trebui sa fie.

Cei 5 pasi pentru a nu mai face griji pentru viitor

Primul lucru atunci este sa fim clari ca ingrijorarea este inutila si ca o facem ca o constrangere, mai degraba decat ca sa rezolvam. Daca trebuie sa rezolvi, rezolva, daca nu, uita.

La fel de? Cu disciplina mentala. Asa e, este vorba de a ne educa mintea pana cand vom pierde acest obicei daunator. Trebuie sa fim capabili sa identificam cand intram in acest tip de gandire circulara si apoi sa aplicam distragerea atentiei .

Nu este vorba sa ne punem in modul „nu te gandi la asta”, „nu te gandi la asta”, pentru ca daca o facem asa, cel mai probabil gandurile se vor intensifica. Este vorba despre acceptarea gandurilor pentru ceea ce sunt, ganduri.

Nu le dau valabilitate sau justificare, pur si simplu ceva care ne vine in minte. Apoi, urmatorul pas este sa ne distragem atentia pentru a nu-i pacali . Putem pleca cu altceva in minte, iar daca acestia torpileaza prea puternic, cel mai bine este sa trecem la activitati practice.

Le spun pacientilor mei ca, daca simt ca nu se pot opri din gandire, descarcati un joc pe mobil si aveti rabdare pana cand gandurile in sine inceteaza sa apara. Amintiti-va, nu incercati sa le rupeti sau sa le scuturati.

Deci, pe scurt, pasii pentru a nu va face griji in privinta viitorului sunt:

1.  Realizeaza ca iti faci griji. Sa fim clari ca ingrijorarea nu este de niciun folos si sa ne dam seama ca creierul nostru innascut o face pentru a ne proteja de pericolele viitoare.

2. Accepta acele ganduri pentru ceea ce sunt, ganduri (nu fapte).

3. Educati-ne mintea sa nu avem acele ganduri.

4. Distrageti-va atentia cu ceva pentru a evita sa cedeti acelor ganduri ingrijoratoare, rupand tiparul.

5. Aveti grija de ceea ce putem, stabiliti ce nu este in puterea noastra de a controla.

Viitorul ne distrage atentia de la prezent

In sfarsit, vreau sa va spun pe scurt povestea unei persoane care a venit in biroul meu in urma cu cateva luni. A fost diagnosticata cu ipocondrie.

Avea multe temeri si nesigurante care erau destul de incapacitante. Una dintre cele mai mari preocupari ale lui a fost vara. S-a gandit ca, daca va continua asa, nu va putea sa calatoreasca si sa se bucure de vara lui.

Pe vremea aceea, au mai ramas 3 sau 4 luni pana a sosit vara si am avut grija aceea de luni de zile.

Apoi l-am intrebat : „Toate acele lucruri de care ti-e frica sa le lipsesti in timpul verii, te bucuri acum?”

Ea mi-a spus ca nu si apoi i-am spus, de ce nu incepem de acolo?

Desi poate parea ciudat, de multe ori ingrijorarea cu privire la viitor este ceva care ne ajuta sa evitam sa ne confruntam cu ceea ce avem in fata noastra. Poate fi greu de crezut, dar uneori, fara sa ne dam seama, alegem sa suferim pentru a nu ne confrunta cu situatii complexe.

Plasarea problemei in viitor ne ajuta sa presupunem ca nu putem face nimic acum si ca nu este in puterea noastra sa o schimbam.