Inca din cele mai vechi timpuri, dezvoltarea metodelor contraceptive a inceput cu plante medicinale sau diferite tehnici .

Acum astazi putem alege cand sa ramanem insarcinate si in functie de nevoile noastre si de biologia noastra, care metoda este cea mai buna pentru noi .

Unele metode sunt mai eficiente decat altele si care, pe langa evitarea sarcinii , ne ajuta sa mentinem relatii sexuale sanatoase , deoarece previn raspandirea bolilor cu transmitere sexuala ( BTS ).

In acest articol veti gasi informatii despre metodele contraceptive masculine si feminine, astfel incat sa puteti alege cel mai bun mod de a controla sarcina si de a va proteja de bolile cu transmitere sexuala.

Metode contraceptive masculine

In ciuda faptului ca multi oameni cunosc prezervativele doar ca metoda contraceptiva masculina, exista mai multe optiuni pe care le ai la dispozitie:

Prezervativul 

Prezervativul sau prezervativul masculin este o teaca subtire de latex sau poliuretan care se aluneca peste penisul erect.

Este una dintre cele mai utilizate metode contraceptive deoarece este o metoda de bariera care serveste la prevenirea sarcinii si a bolilor cu transmitere sexuala.

Numai un prezervativ poate fi folosit pentru fiecare act sexual si trebuie pastrat pe toata durata actului . Adica trebuie sa fie pus ori de cate ori urmeaza sa fie introdus in vagin si indepartat cu grija odata ce a avut loc descarcarea spermatozoizilor.

Plasture contraceptiv pentru barbati

Plasturele contraceptiv pentru barbati este o optiune confortabila si usoara care reduce mobilitatea spermatozoizilor, ceea ce face mult mai dificila fecundarea unui ovul. Acest lucru se realizeaza printr-o combinatie de testosteron si paraclorofenilalanina, care inhiba serotonina.

Vasectomie reversibila

Spre deosebire de ligatura trompelor, vasectomia este o procedura chirurgicala reversibila. Consta in inchiderea canalelor prin care circula spermatozoizii, fara a provoca pierderea ejacularii sau a impiedica calitatea relatiilor.

Metode contraceptive feminine

Metodele contraceptive feminine sunt cele mai mediatizate dar este foarte important de retinut ca doar prezervativul feminin este o metoda bariera si, prin urmare, este singura care protejeaza de posibilitatea aparitiei infectiilor cu transmitere sexuala.

Pastila anticonceptiva

Pilula contraceptiva este o metoda hormonala , ceea ce inseamna ca are efecte secundare si nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala . Acesta este un aspect fundamental de care multe femei nu sunt constiente, deoarece este important sa folosesti metode de bariera chiar daca au relatii de lunga durata cu un partener.

Administrarea ei este simpla, pentru ca trebuie doar sa va obisnuiti sa luati o pastila in fiecare zi si aproximativ la aceeasi ora. Vei vedea ca unele anticonceptionale au un rand de alta culoare si acela este saptamana de odihna, unde va trebui sa fie menstruatie.

Ca intotdeauna, inainte de a lua orice medicament va recomandam sa cititi prospectul pentru a putea sti care sunt efectele secundare , atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, pentru a putea lua o decizie.

Plasture contraceptiv pentru femei

Plasturele feminin, ca si plasturele masculin, este un adeziv pe care il puneti pe pielea curata si uscata. Acest tip de contraceptiv este si hormonal, astfel ca anumiti hormoni (gestageni si estrogeni) vor fi eliberati prin piele care impiedica posibilitatea unei sarcini.

Acest contraceptiv trebuie schimbat in fiecare saptamana timp de 21 de zile , apoi are loc restul, care este locul in care va fi menstruatia.

Prezervativul feminin

Desi prezervativul feminin nu este intotdeauna usor de gasit in farmacii si este foarte scump in comparatie cu prezervativul masculin, este una dintre oportunitatile de a te bucura de relatii sexuale cu protectie maxima.

Prima reactie atunci cand o vedeti poate fi negativa, dar va recomandam sa o incercati deoarece devine foarte usor si sigur de utilizat . Poate fi pus cu cateva ore inainte de actul sexual si poate fi indepartat ceva timp mai tarziu, nu este ca prezervativul masculin care trebuie indepartat imediat. La randul lor, ei mai spun ca are o fiabilitate mai mare si se sparge mai putin.

Diafragma

Diafragma are forma unui capac de latex sau silicon si este introdusa in interiorul vaginului, blocand colul uterin pentru a preveni intrarea spermatozoizilor. Acesta trebuie schimbat in fiecare an si se recomanda folosirea spermicidului ca o completare, pentru cresterea protectiei intrucat nu este cea mai sigura metoda contraceptiva.

Capac cervical

Spre deosebire de diafragma, capacul cervical este de dimensiuni mai mici si poate ramane pe loc mai mult timp. In acest caz, se recomanda si utilizarea spermicidului ca supliment. Nu este greu de imbracat, dar va fi nevoie de putina practica, ca si in cazul precedent, pentru a-l face confortabil si rapid.

Inel vaginal

Inelul vaginal este un inel de plastic, cu durata lunara si care se pune in vagin, unde elibereaza aceiasi hormoni pe care i-am mentionat mai inainte, atat cei ai plasturelui cat si ai pilulei, deci are avantaje asemanatoare si aceleasi contraindicatii. . . Inelul functioneaza trei saptamani iar ultimul este pentru menstruatie.

Dispozitiv intrauterin (DIU)

DIU are forma de T si este un dispozitiv din plastic ce trebuie pus de medicul ginecolog, nu poate fi introdus de unul singur. Este o metoda contraceptiva asupra careia exista unele pareri contradictorii ale expertilor, ceea ce a facut ca pe piata sa se gaseasca traditionalul DIU din cupru sau un DIU care elibereaza hormoni si este mai actual.

Ligatura trompelor

Ligatura trompelor este o operatie chirurgicala ireversibila, cu ajutorul careia trompele uterine sunt legate pentru a preveni fecundarea si, prin urmare, aceasta procedura determina sterilitate.