Infectia urinara este cauzata de patrunderea microorganismelor in tractul urinar si reprezinta unul dintre cele mai comune tipuri de infectii. Ramasa netratata sau trata necorespunzator, infectia urinara poate evolua, conducand la aparitia unor complicatii ce pot ajunge pana la soc septic sau chiar deces. Citeste in continuare si afla care sunt analizele si investigatiile recomandate pentru confirmarea diagnosticului de infectie urinara.

Urocultura

Urocultura reprezinta criteriul standard de diagnosticare a infectiei urinare. Aceasta analiza presupune insamantarea unei probe de urina pe un mediu de cultura pentru a identifica microorganismul care a condus la aparitia infectiei, precum si antibioticele la care acesta este sensibil.

Recoltarea urinii pentru urocultura se realizeaza intr-un recipient steril numit urocultor. Preferabil, se recolteaza prima urina de dimineata, aceasta fiind cea mai concentrata. Pentru a evita contaminarea, prima parte a urinii se elimina in vasul de toaleta, iar recoltarea se realizeaza din jetul urinar de mijloc. De asemenea, este important sa eviti atingerea interiorului si a marginilor recipientului.

Preferabil, pentru acuratete urocultura ar trebui recoltata inainte de inceperea tratamentului antibiotic.

Sumarul de urina

Sumarul de urina poate fi efectuat din aceeasi proba urinara folosita pentru urocultura. Analiza evalueaza prezenta in urina a unor compusi precum:

  • Leucocite – un numar crescut de leucocite in urina poate indica prezenta infectiei;
  • Hematii – in unele cazuri de infectii urinare, hematiile pot fi prezente in urina;
  • Nitriti – compusi eliberati de anumite bacterii care cauzeaza infectii urinare;
  • Proteine – in cazul in care infectia urinara este localizata la nivelul tractului urinar superior, poate fi afectata capacitatea de excretie a rinichiului cu eliminarea proteinlor in urina.

La examenul microscopic poate fi evidentiata inclusiv prezenta bacteriilor in urina, fara a putea preciza insa specia bacteriana implicata in infectia urinara.

Hemoleucograma

Hemoleucograma este o analiza de laborator realizata din sange. Aceasta investigatie ofera informatii cu privire la raspunsul organismului la infectie. In functie de localizarea si severitatea infectiei urinare, hemoleucograma poate evidentia o crestere a leucocitelor in sange (leucocitoza), in special a fractiei neutrofilelor (neutrofilie). In cazul unor infectii complicate (de exemplu in abcesele perinefretice), poate fi evidentiata si o scadere a hemoglobinei (anemie). 

Ecografia abdominala

Ecografia abdominala este o investigatie imagistica nedureroasa si neinvaziva, utilizata pentru evaluarea structurii tractului urinar. Ea poate evidentia modificari la nivelul rinichilor sugestive pentru o infectie de tract urinar inalt (pielonefrita) sau poate fi utila in identificarea unor cauze specifice ce pot conduce la aparitia infectiei urinare (de exemplu anomalii structurale ale tractului urinar sau prezenta unor calculi renali sau tumori).

In concluzie, infectia urinara este o afectiune ce impune efectuarea unui consult medical. Daca te confrunti cu simptome urinare, adreseaza-te cat mai repede medicului pentru a te asigura ca beneficiezi de diagnosticarea corecta a unei infectii urinare si de o recomandare adecvata de tratament.

Surse informative

Lights, Verneda. “Urinary Tract Infection: Symptoms, Diagnosis & Treatment.” Healthline, Healthline Media, 14 Oct. 2021, www.healthline.com/health/urinary-tract-infection-adults.

Brusch, John. “Urinary Tract Infection (UTI) and Cystitis (Bladder Infection) in Females.” Medscape, 23 Aug. 2021, emedicine.medscape.com/article/233101.